Regularne stosowanie produktów klasy super food może przynieść spektakularne efekty dla naszego zdrowia. Dlatego produkty konopne powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Nie zabrakło ich także w dzisiejszym przepisie na kremowe smoothie z ananasem, awokado, mleczkiem kokosowym oraz z bogatym w wartości odżywcze białkiem konopnym.
Co w sobie zawiera kremowe smoothie z białkiem konopnym?
To wspaniałe, aksamitne smoothie oprócz tego, że smakuje wyśmienicie, jest także źródłem minerałów, witamin z grupy B, witaminy K2, D, E i A a także wysoko przyswajalnego białka. Składa się ono ze wszystkich 20 aminokwasów niezbędnych do odbudowy mięśni, tkanek oraz ścianek jelita. To niezwykle przydatna właściwość, zwłaszcza w walce z chorobą autoimmunologiczną. Szczególnie, że nasionko konopi posiada w swoim składnie praktycznie wszystkie substancje niezbędne do wytworzenia białka o nazwie GLUTATION, najsilniejszego antyoksydantu produkowanego w ludzkim ciele. Białko to ma niezwykle kluczową rolę w układzie immunologicznym, ponieważ optymalizuje go i reguluje.

Według Gustavo Bounousa badającego rolę i właściwości tego związku, obecność glutationu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na aktywność białych krwinek. W uproszczeniu można powiedzieć, że glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego i harmonizuje jego pracę
Jak zadbać a prawidłowy poziom glutationu?
Aby komórki naszego ciała były w stanie wytworzyć glutation musimy dostarczyć mu 3 ważnych aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Każdy z nich znajduje się w białku konopnym. Dodatkowo wszystkie pierwiastki i witaminy niezbędne do jego wytworzenia czyli: B6, B12, selen, witamina C, witaminy E są składnikiem naszego smoothie, większość pochodzi z białka konopnego.
KONOPIE I MARIHUANA W KUCHNI – MAŁGORZATA SZAKUŁA – SMILING SPOON
Konopie i marihuana w kuchni – Małgorzata Szakuła – Smiling Spoon to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników. Kliknij i KUP TERAZ
Przepis na kremowe smoothie z białkiem konopnym
Składniki:
- pół ananasa bio
- 2 banany bio
- 1 awokado
- 1 szklanka mleczka kokosowego (bez emulgatorów i zagęszczaczy, szukajcie takiego z ekstraktem i wodą, np)
- skórka z 1 cytryny bio (koniecznie bio!)
- 2 łyżeczki białka konopnego
- garść liści świeżej mięty bio
Przygotowanie
Cytrynę sparzyć i zetrzeć. Owoce i awokado umyć i obrać. Składniki umieścić w blenderze kielichowym. Blendować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Spożywać do 30 min po przyrządzeniu.
Autor: Małgorzata Szakuła
Żródła:
- Gutmann J., Glutation. Twój klucz do zdrowia, Warszawa 2010.
- Montagnier L. A, Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases, http://www.nutritionadvisor.com
- http://wiedza.cc/glutation-wewnarzkomorkowy-antyoksydant.html


