Strona główna Aktualności Marihuana w jedzeniu – zasady dawkowania
marihuana w jedzeniu dawkowanie

Marihuana w jedzeniu – zasady dawkowania

Dozowanie to proces pomiaru ilości substancji poprzez określenie jej masy lub objętości lub zliczenie pewnej ilości identycznych kawałków. Dozuje się składniki sypkie, płynne, a nawet pasty. Marihuana również wymaga odpowiedniego dozowania, także wtedy, gdy jest przyjmowana w jedzeniu.

Kiedy spożywasz pokarmy z THC z żołądka trafiają one bezpośrednio do wątroby. Tam są metabolizowane i przenikają przez barierę krew-mózg. Jeśli jednak przynajmniej raz w życiu próbowałeś ugotować w kuchni coś z marihuaną, to wiesz, jak trudno jest ustalić dokładną dawkę.

marihuana w jedzeniu dawkowanie

Zawsze zaczynaj od najniższej zalecanej dawki. Zwiększaj ją stopniowo o 1 lub 2 mg w zależności od potrzeb, aby znaleźć optymalną dla siebie dawkę.

Ile czasu potrzeba, aby odczuć pożądany efekt?

Najczęstszy błąd w dozowaniu marihuany polega na tym, że gdy dana osoba nie odczuwa żadnego efektu jedzenia po godzinie postanawia zjeść kolejny pokarm z dawką THC. Po dwóch godzinach działanie obu dawek pokrywa się, a efekt jest odwrotny od zamierzonego z powodu nadmiernej konsumpcji konopi.

How To Calculate THC Dosage With Cannabis Edibles - RQS Blog

Marihuana w jedzeniu: zasady dozowania CBD i THC

Dodanie CBD do THC może zwiększyć medyczne korzyści płynące z żywności z marihuaną. Mowa tu m.in. o łagodzeniu bólu lub zmniejszaniu niepokoju, przy jednoczesnym ograniczaniu skutków ubocznych, takich jak np. przyspieszenie akcji serca.

Pokarmy o stosunku CBD do THC 1:1 są silnymi środkami terapeutycznymi, ale powodują mniej uciążliwych objawów ubocznych niż żywność z przewagą THC, która może powodować klasyczne objawy nadużywania konopi. Jeśli zwiększysz stosunek CBD do THC, zmniejszy się częstość występowania nieprzyjemnych efektów THC, ale zmieni się także jakość działania leczniczego. Przy stosunku 4:1 takie efekty są mało prawdopodobne, chyba że przyjmie się bardzo wysoką dawkę. Na przykład osoba, która czuje się gorzej po przyjęciu pokarmu z 5 mg THC, prawdopodobnie odczuje mniejsze lub żadne efekty uboczne podczas przyjmowania 20 mg CBD + 5 mg THC.

Efekt zależy od ilości marihuany przyjętej wraz z posiłkiem

Zalecana dawka w jedzeniu zależy od wielu czynników. Obejmuje to cechy ciała i efekt, który chcesz uzyskać. Dawkę mierzy się w miligramach.

 1 – 2,5 mg THC 

Efekty: Pomaga złagodzić objawy różnych chorób, m.in. ból, niepokój, drażliwość. Przy takiej dawce poprawia się również koncentracja i wzrasta kreatywność.

Wskazania: Dla osób początkujących lub regularnych konsumentów preferujących mikrodawki.

 2,5 – 15 mg THC 

Efekty: Silniejszy efekt łagodzenia objawów chorób, tj. bólu, czy niepokoju. Pojawia się euforia oraz problemy z koordynacją ruchów. Taka dawka zapewnia lepszy sen.

Wskazania: Do ogólnego użytku rekreacyjnego oraz do łagodzenia objawów, które nie ustępują przy niższych dawkach

 30 – 50 mg THC 

Efekty: Bardzo silna euforia, zaburzona jest koordynacja ruchów i percepcja otaczającego świata

Wskazania: Dla doświadczonych konsumentów, których układy żołądkowo-jelitowe nie są w stanie dobrze wchłaniać kannabinoidów

 50 – 100 mg THC 

Efekty: Poważne zaburzenia koordynacji i percepcji; możliwe nieprzyjemne skutki uboczne, w tym nudności, ból i kołatanie serca.

Jeśli po godzinie nie odczuwasz żadnego działania, spróbuj zjeść np.  jabłko, aby pobudzić trawienie i wchłanianie jelitowe.


Szukasz inspiracji?
Konopie i marihuana w kuchni
to pierwsza polska książka kucharska
z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę!

Konopie i marihuana w kuchni - Smiling Spoon - Małgorzata SzakułaKonopie i marihuana w kuchni – Małgorzata Szakuła – Smiling Spoon to książka, która zawiera genialne przepisy kulinarne, odpowiednie dla osób na różnych dietach. Są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników.


Treści zamieszczone w tym artykule mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako forma konsultacji medycznej.

Jeżeli potrzebujesz recepty na medyczną marihuanę, porady specjalisty lub pomocy przy dawkowaniu CBD i THC zapraszamy do kontaktu za pomocą czatu. Współpracujemy z lekarzami i specjalistami, którzy chętnie odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania.


Źródło: fourhundredandtwenty.biz